Cursuri

Cursuri recente

Impreuna suntem intotdeauna mai puternici. Impreuna, sinergia viziunii, experientei si dedicarii noastre devine o forta. Impreuna, vocea noastra devine vocea copiilor care au nevoie de noi toti, si astfel vocea lor devine auzita.

/brand/logo-brand-left-137x37.svg
Scrisul de mână la copii: Cum se dezvoltă și de ce este important?

Stiți că atunci când vreți să învățați un copil să scrie, primul pas ... si nici al 10-lea ... nu este să îi pui creionul în mână?

Cheia dezvoltării scrisului este înțelegerea adresării unicității fiecărui copil în funcție de nivelul lui de dezvoltare și abilitățile lui motrice și cognitive. Prin acest curs vă oferim abordarea medicală de adresare a dezvoltării scrisului (bottom up) vs. abordarea educațională (top down). Este o perspectivă unică, fiind abordate premisele și achizițiile necesare pentru scriere vs. aspectele mecanice ale scrisului.

Trainerul acestui curs, Andreea Grigore, este Terapeut Ocupațional senior cu pregătire internațională și experiență profesională în sistemul medical și educațional din Irlanda și Marea Britanie.

Sesiunea se adresează TERAPEUȚILOR, PĂRINȚILOR/îngrijitorilor, PROFESORILOR din învățământul special, EDUCATORILOR și ÎNVĂȚĂTORILOR din învățământul normal și ÎNSOȚITORILOR copiilor…tuturor persoanelor care se implică în creșterea copiilor, respectiv în dezvoltarea abilităților acestora de a scrie.

Cursul va fi structurat într-un mod educativ și interactiv, astfel încât participanții să poată înțelege mai bine cum să îi sprijine pe copii în dezvoltarea abilităților de scriere și să îi susțină în mod eficient în practica lor de zi cu zi. Vom explora și tehnici pentru copiii cu nevoi speciale și vom oferi sfaturi practice pentru participanți.

În cadrul acestei sesiuni vei înțelege:

În cadrul acestei sesiuni vei înțelege:

  • etapele dezvoltării scrisului;
  • abilitățile necesare pentru ca un copil să poată ajunge să scrie;
  • modul în care scrisul de mână poate influența dezvoltarea copiilor;
  • cum să adaptezi metodele scrierii de mână pentru copiii cu nevoi speciale;
  • tipurile de dificultăți legate de scrisul de mână;
  • metodele de evaluare a scrisului / abilităților de scriere.

Participanții la curs vor primi la final un pachet cu aspectele cele mai importante surpinse in cadrul cursului și materiale pentru exerciții practice.

Se poate oferi, la cerere, diploma de participare.

Investiție: 250 RON (preț redus pentru înscrierile până la data de 10.06.2023). Preț întreg: 500 Ron.

Trainer: Andreea Grigore, Terapeut Ocupațional senior în cadrul Centrului ASPERA, cu studii finalizate în cadrul Universității de Medicină și Terapii Clinice din Cork, Irlanda și din cadrul Universității Ulster, Marea Britanie. Terapeut certificat în Integrare Senzorială de către una din cele trei instituții din domeniu la nivel mondial, Sensory Integration Education.

/brand/logo-brand-left-137x37.svg
Autismul din interior

O discuție despre autism cu o persoană autistă
/brand/logo-brand-left-137x37.svg
Particularități ale profilului senzorial

O discuție despre senzorialitate cu o persoană autistă

/brand/logo-brand-left-137x37.svg
Terapia ocupațională și de integrare senzorială

Această sesiune de informare este menită să crească nivelul de înțelegere și conștientizare a ceea ce înseamnă Terapia Ocupațională și Integrarea Senzorială și ca un SEMNAL DE ALARMĂ pentru situația tristă în care România se află vis-à-vis de acest domeniu.

Sesiunea este oferită GRATUIT și invităm cât mai mulți TERAPEUȚI de toate felurile (inclusiv terapeuții ocupaționali din România) și MEDICI, care lucrează cu persoane cu nevoi speciale, PĂRINȚI și îngrijitori, PROFESORI din învățământul special, EDUCATORI din toate grădinițele, PERSOANE neurodiverse să intre alături de noi.

Sunt atât de multe confuzii în România legate de ceea ce înseamnă Terapia Ocupațională și Integrarea Senzorială! Din păcate acestea sunt complet greșit înțelese de majoritatea specialiștilor care lucrează cu persoane cu tulburări de neurodezvoltare: Autism, ADHD, hiperkinetism, sindrom Down și alte sindroame genetice, epilepsie, tulburare de procesare senzorială, tulburare de dezvoltare globală etc.

Iată doar 6 din cele mai mari confuzii pe care le întâlnim în mod frecvent la noi în țară:

1.      Terapeuți care cred și/sau susțin că fac terapie ocupațională, deși nu au absolvit facultatea specifică de Terapie Ocupațională;

2.      Specialiști care fac integrare senzorială, deși nu sunt terapeuți ocupaționali cu supraspecializare în Integrare Senzorială;

3.      Metode de lucru pe motricitate grosieră și fină aplicate fără o evaluare a profilului motric și a nivelului de dezvoltare pe aceste arii;

4.      Tehnici de integrare senzorială aplicate în mod standardizat fără o evaluare a tipurilor de profil senzorial în prealabil;

5.      Periajul aplicat fără cunoașterea protocolului, conducând astfel la efecte negative;

6.      Leagăne utilizate de terapeuți fără înțelegerea scopului terapeutic și a impactului mișcării.

În cadrul acestei sesiuni vei înțelege:

  •  ce înseamnă Terapia Ocupațională și Terapia de Integrare Senzorială: descriere și domenii de aplicabilitate;
  •  care este pregătirea necesară pentru a fi Terapeut Ocupațional, respectiv să profesezi pe aria de Integrare Senzorială;
  •  diferențele în aceste domenii dintre România și țări cu zeci de ani avans, ca: Marea Britanie/America/Germania/Irlanda etc.;
  •  reguli de practică - guvernanță.

La finalul sesiunii vom discuta despre planul de cursuri în domeniu planificate pentru anul 2023.

/brand/logo-brand-left-137x37.svg
Dezvoltarea limbajului Gestalt

Dezoltarea limbajului Gestalt

Credeai că ecolalia trebuie eliminată?

Crezi că dacă repetă cuvinte fără sens, are o problemă?

Ei bine, avem vești bune. Este doar o altă formă de procesare a limbajului și se numește procesarea limbajului de tip Gestalt. 75% din copiii cu tulburări de neurodezvoltare au acest tip de procesare.

Pentru prima dată în România, centrul Aspera organizează un curs online în care explică modalitatea în care majoritatea copiilor neurodiverși procesează limbajul, ei percepând informațiile din mediu ca pe un întreg. Cu vârsta, în timp ce avansează și parcurg stadiile necesare formării limbajului, pot dezvolta un limbaj similar cu al celor care îl procesează într-un mod analitic. Poți identifica această manieră de procesare prin următoarea semne: redarea expresiilor întregi și lungi, vorbire neinteligibilă, intonație bogată, muzicalitate și un limbaj rigid.

Veți afla care sunt diferențele dintre o procesare analitică și o procesare Gestalt și ce este esențial ca un părinte să facă pentru a parcurge pașii corecți în înțelegerea mesajului, alături de copil.

Acest curs este dedicat atât părinților, cât și specialiștilor (logopezilor și terapeuților).

Cursul conține următoarele capitole:

Istoric și cercetare în limbajul de tip Gestalt
Ce este ecolalia și care sunt tipurile de ecolalie
Tipurile de dezvoltare ale limbajului: Analitic vs Gestalt
Ce este achiziționarea naturală a limbajului (Gestalt)
Stadiile de dezvoltare ale limbajului de tip Gestalt
Evaluarea limbajului de tip Gestalt
Plan de intervenție, strategii și metode de lucru
Procesarea de tip Gestalt și metodele alternative de comunicare
Hiperlexia și limbajul detip Gestalt

Vă așteptăm în număr cât mai mare să vă înscrieți la un curs unic organizat de centrul Aspera, susținut și prezentat de Ioana Pîrvu, logoped și terapeut prin joc.