Psihoterapie individuala pentru ingrijitori

Un aspect ignorat de cele mai multe ori, dar extrem de important, este sanatatea mintala a parintilor si bunicilor ingrijitori. Studiile efectuate in ultimii 10 ani au indicat faptul că peste 70% dintre parintii copiilor cu autism au un nivel al stresului extrem de crescut, prezinta o anxietatea crescuta, iar peste 30% au fost identificati ca avand tendințe depresive. Dincolo de stresul determinat de conditia copilului, mai sunt si alti factori care pot contribui de-a lungul timpului la aparitia anxietatii, depresiei parintilor, cum ar fi: greutatea resimtita a responsabilitatii, dificultatile de cuplu, anularea propriilor nevoi, izolarea sociala, sentimentul de inadecvare, sentimentul de vinovatie, lipsa rolului social – productiv.

Noi, cei care am pus bazele ASPERA si suntem aici, stim de inseamna sa fii parinte in situatia asta. Stim si cat de importanti sunt parintii pentru copil si dorim sa ii ajutam sa se ajute pe sine si implicit sa isi ajute copiii.

Recomandam participarea saptamanala la sedinte individuale de psihoterapie parintilor care simt ca paharul lor este plin, celor care se simt obositi sau au nevoie de sprijin in suferinta lor psihica si sufleteasca.

Vrem sa putem fi alături de parintii luptatori pentru ca stim ca Impreuna suntem mai puternici!

Psihoterapie de familie

Familia ramane locul in care copilul isi are radacinile pentru intreaga perioada a vietii lui. De aceea consideram ca familia este baza solida pe care copilul se va sprijini si de unde se va hrani pe tot parcursul dezvoltarii sale. Dizabilitatea nu afecteaza doar copilul, ci intreaga sa familie, prin perturbarea echilibrului existent la nivel relational sau personal al fiecarui membru al familiei. Mentinerea unei dinamici sanatoase intre membrii familiei presupune asigurarea unui context de viata potrivit copilului.

Psihoterapia este o abordare umanista, individualizata si centrata pe rezolvarea suferintelor individului, familiei, cuplului. In cazul familiei, procesul terapeutic presupune armonizarea relatiilor intre membrii acesteia. Se urmareste reechilibrarea interactiunii dintre ei, cresterea calitatii relatiilor dintre acestia si se raporteaza la stadiile de dezvoltare si functionare a familiei. Se incurajeaza comunicarea asertiva, consilierea privind adaptarea functionarii familiei la contextul datorat specificitatii tulburarii copilului, promovarea relatiilor sanatoase intre parinti si copiii tipici si atipici, stabilirea limitelor personale si dezvoltarea empatiei.

Procesul terapeutic presupune sustinerea si insotirea familiei pe tot parcursul intampinarii dificultatilor si dupa aceasta. Este demonstrat faptul ca o interventie terapeutica de familie faciliteaza un mediu fara stresori pentru copil, scade probabilitatea ca familia sa se destrame mai ales in cazul familiilor cu copii cu nevoi speciale, unde incidenta separarilor este de 90%, si creste calitatea vietii întregii familii.

Terapie prin dans: individuala si de grup

Sedintele de dans-terapie au ca scop sustinerea familiei si impartasirea experientelor intr-un cadru sigur, in care ne simtim sustinuti si acceptati. Impeuna putem sa ne gasim resursele interioare, sa intelegem mai bine cum reactioneaza corpul in raport cu mintea si influentele externe, cum putem sa relationam mai eficient si cum ne ajuta corpul sa ne gasim puterea de a continua prin experiente de miscare si relationare in pasi de “dans”.